středa 15. srpna 2012

Den šestý (15. 7. 2012) - Stari Bar


olivovník starý 2 tisíce let
Dopoledne se sluníme na pláží. Od našeho ubytování je vzdálena asi 200 metrů. Je zajímavé, že oba milujeme vodu, přesto je naším vrcholným počinem doplavat k bójce a nazpátek. To nám ke štěstí stačí.

Navečer, kdy už slunce tolik nepálí, vyrážíme do historické části Baru – Stari Bar. Z průvodce víme, že je Stari Bar tvořen částečně jen ruinami a jeho tvář ze starých časů je tak doposud zjizvena. Opak je ale pravdou, žádné historické jádro města se nám nelíbilo tolik jako právě to barské. Ještě než k němu ale zamíříme, máme v plánu najít nejstarší olivovník v Evropě – Starou Maslinu (přes 2000 let starou). Nevím už, jak jsme přišli na to, že maslina stojí po cestě do Starého Baru, ve skutečnosti se totiž z cesty za olivovníkem stala pořádná zacházka, nejmíň na hodinu. Značení opět téměř žádné, respektive jedna krásná cedule na kilometr a mezi nimi asi stovka různých odboček a rozcestí.
cikánský bordel
Odchytáváme asi tři místní, než konečně dorážíme na místo. Všichni jsou skutečně milí a ochotně nám radí směr, potíž je v tom, že nezůstávají jen u směrování, ale vypráví vám bůhví o čem sáhodlouhý příběh. Samozřejmě jim vůbec nerozumíme, a tak se jen usmíváme, což je jen pobídne k dalšímu vyprávění. Na maslině je vstupné 1 €, ale jen blázen by ho platil, maslina je totiž krásně vidět i přes nízký plot a informační cedule stojí hned vedle plůtku. Jelikož nejsme žádní ortodoxní fanatici v osahávání stromů, stačí nám fotka pořízená přes plot.

akvadukt
Začíná se už stmívat, proto svižně vyrážíme na Stari Bar. Těsně pod ním procházíme čtvrtí obydlenou čistě místními cikány, sice muslimského vyznání, ale vrozené rysy se nezapřou – kupa dětí, řev a bordel. Poučeni z Čech si přitáhneme foťáky a batohy blíže k tělu, naštěstí si nás ale nevšímají a nechávají nás projít.
Při vstupu do St. Baru od nás v pokladně vyinkasují 2 € (o čemž se žádný průvodce nezmiňoval). Poslušně platíme a dáváme se do prohlídky historických budov. Nejvíce nás asi zaujme zrenovovaný akvadukt, který dříve do pevnosti na kopci přiváděl vodu od pramene v přilehlých horách. Vzhledem k tomu, že jsme se svojí návštěvou trefili do dne, kdy se v pevnosti koná místní hudební festival, potkáváme na nejvyšší plošině kapelu hrající písničky s variací na téma “Allah akbar and his melody makers” s příslušným arabským soundem. Litujeme, že se nemůžeme zaposlouchat na delší dobu, protože ráno musíme brzy vstávat a cesta domů je daleká. Po cestě si ještě dáváme hnusnej gyros za 2 € ve fastfoodu naproti zmiňovanému sci-fi obchoďáku.
Stari Bar

Žádné komentáře:

Okomentovat